При відсутності протипоказань є скумбрію потрібно, оскільки, будучи простим і доступним продуктом, вона забезпечує організм білком, жирами омега-3 та іншими поживними речовинами, вкрай важливими для здорового функціонування його систем.
Проста скромна скумбрія володіє дивно потужним потенціалом користі для серцево-судинної системи, мозку, допомагає худнути, захищає від розвитку раку. Ось кілька вагомих причин того, чому треба їсти цю рибу, нехай навіть в консервованому вигляді.
Знижує кров’яний тиск. Здатність скумбрії знижувати високий тиск пояснюється містяться в ній поліненасичених жирних кислот. (ПНЖК). Дослідження, опубліковане журналом Atherosclerosis, показало: у чоловіків з легкої гіпертонією, яким давали три банки скумбрії в тиждень протягом восьми місяців, згодом спостерігалося значне зниження рівня артеріального тиску.
Робить кістки міцніше. Після 50 років варто почати регулярно є скумбрію – це багате джерело вітаміну D, що знижує ризик перелому стегна. Було показано, що вживання риби принаймні один раз в тиждень знижує ризик такого перелому стегна на 33%. До того ж скумбрія також є хорошим джерелом кальцію, важливого мінералу, який допомагає зміцнити кістки.
Зменшує симптоми депресії. Дослідження показали, що споживання жирів омега-3 з риби скорочує прояв депресивних станів. Також це є профілактикою розвитку нейродегенеративних розладів, хвороби Альцгеймер
Знижує ризик діабету. Дивно, але факт. Згідно з дослідженнями на тварин, вживання скумбрії може покращувати показники рівня глюкози в сироватці крові, а також холестерину та тригліцеридів.
Може допомогти у втраті ваги. Кислоти омега-3, якими сповнена риба, стимулюють процеси окислення ліпідів, сприяють тривалому почуття ситості – це важливо при схудненні.
Знижує ризик раку грудей. Дуже рідкісне споживання риби, багатої омега-3 жирними кислотами, корелює з більш високим ризиком раку грудей. Простий продукт забезпечує профілактику даного захворювання.
До речі, кращим вибором для вживання в їжу фахівці вважають атлантичну скумбрію.