“У світі немає жодної країни, де б не існувало традиції готувати різноманітні напої на основі рослин. Багато років до того, як в Україну прийшли і стали популярними зелений та чорний чаї, а останніми роками – і “суперфуд” – чай матча, наші предки пили настої листя та гілочок і ці багатовікові традиції мали під собою не менш багатовікові спостереження”, – пише дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”, передають Патріоти України, та продовжує:
“До сучасних українців, які живуть у багатоповерхівках, дійшли ромашковий та м’ятний чаї, настій шипшини та ще деякі чаї, але величезну кількість рослинних продуктів вже забуто і проходять повз нашу увагу.
Сьгодні мій герой – листя чорної смородини. Ми знаємо, що ягоди смородини багаті вітаміном С. Але окрім аскорбінової кислоти в ягодах є і фермент аскорбіназа, який інактивує незначну частину цього цінного вітаміну, тому не все те, що є в ягодах, засвоюється.
А от у листі немає цього ферменту, тому вітаміну С залишається більше. Але і це ще не все. Самого вітаміну С в листі набагато більше – приблизно в 1,5-2,5 разів.
Біофлавоноїдів, тобто різних біологічно активних сполук в листі так багато, в порівнянні з ягодами, що просто зашкалює: в ягодах приблизно 468 мг/%, а в листі – 7365 мг/%.
Листя мають виражені протизапальні властивості, сповільнюють руйнування клітин, стримують оксидантний стрес та старіння, розмноження хвороботворних бактерій, вірусів та грибків, мають антиканцерогенний ефект.
В листях багато катехінів і епікатехінів – саме тих суперважливих біологічно активних речовин, які визначають високу лікувально-профілактичну цінність зеленого та чорного чаю.
Вміст катехінів в листі в 10-27 разів вищий, ніж в ягодах. Багато хлорогенової кислоти – саме тієї сполуки, яка надає цінності чорній каві – хлорогенова кислота захищає печінку від старіння, ожиріння (стеатозу), фіброзу та цирозу, сприяє відновленню її клітин.
Антоціанів, темно-синіх біофлавоноїдів в ягодах більше, ніж в листі, тому ягоди корисні для сітківки (а не лише чорниця, як ми звикли вважати).
В листі багато кальцію, магнію, які є коферментами (активаторами) багатьох біохімічних реакцій.
І ще кілька корисних властивостей листя смородини:
— додає енергії та тонізує;
— покращує стан печінки, корисний при ожирінні, жировому переродженні печінки;
— корисне при анеміях;
— захищає мозок від старіння;
— покращує стан судин, особливо капілярів;
— покращує травлення;
— є природнім полівітамінним засобом.
Як вживати? Додавати в салати. Готувати настої/чаї. Додавати у ягідні пюре, в страви (яєшню, омлет, суп, тушковані овочі, м’ясні та рибні страви).
Зберігати варто в холодильнику, загорнутими у вологу полотнину 5-7 днів. Можна заморожувати або сушити в тіні, зберігати в скляних банках.
Наша земля настільки багата “суперфудами”, що ніякі заморські ягоди, які нерідко оброблені хімікатами, ніякі листя не зрівняються потужною силою тих фітонутрієнтів, що були звичною їжею наших предків, лікували їх, давали їм силу і здоров’я”.