За цим рецептом приготувати тушонку самому не складно. Все, що Вам потрібно, це духовка і баночки.
Для приготування тушонки ми будемо використовувати тільки свіже і нежирне м’ясо. До нього, за бажанням, ви можете, звичайно, додати розтоплене свиняче сало, тільки не дуже багато. Наявність сала збільшить терміни зберігання продукту і доповнить його смак.
Складові:
0,5 сала;
1 кг м’яса;
5-6 горошин перцю;
1 ст. ложки солі;
1-2 лаврових листочки;
за смаком – мелений перець.
Приготування:
Перед використанням, ретельно промиваємо м’ясо і, потім, висушуємо його, скориставшись паперовими рушниками.
Потім нарізаємо м’ясо невеликими шматочками 6-7 сантиметрів завширшки. М’ясо перекладаємо в глибокий посуд, солимо, перчимо і дуже ретельно перемішуємо. Даємо м’ясу постояти протягом 60 хвилин.
В цей час підготуємо банки. Спочатку їх потрібно добре вимити, а потім і простерилізувати. Є багато способів стерилізації.
Після стерилізації, на дно банки кладемо один-два лаврові листки, запашний перець, а потім і м’ясо. Не потрібно занадто щільно його трамбувати.
Шийка банок повинно бути вільно зверху на два-три сантиметри, щоб нічого не витекло.
У холодну духову шафу кладемо деко з водою і на них вкладаємо наші банки. Тару обов’язково накриваємо кришками, прибравши заздалегідь гумки.
Потім спочатку на духовці вибираємо режим 250 градусів і коли м’ясо почне кипіти, зменшуємо температурний режим до 150 градусів, щоб м’ясо тушкувалося до готовності.
В цей час, нарізаємо дрібно сало, перекладаємо на сковороду і розтоплюємо його на мінімальному вогні. Акуратно витягуємо банки з духовки, заливаємо м’ясо розтопленим салом, закриваємо і перевертаємо, накриваючи теплою ковдрою.
Тушонку зберігаємо в холодильнику. Термін придатності – пів року. А головне, вона виходить неймовірно смачною і ароматною. Така тушонка доповнить будь-який приготовлений гарнір. Також така закуска незамінна, якщо їдете на дачу чи на природу. Ми її завжди готуємо на зиму, адже у вас на столі смачна вечеря може з’явитися миттєво.
Смачного!