Звичайно, вівсяна каша має масу переваг, через що її так вихваляють багато дієтологів. Ці пластівці необхідно їсти людям, що страждають від гострих захворювань травних органів, тому що каша обволікає шлунок, надає заспокійливий ефект і позбавляє організм від токсинів. Таким людям радять ретельно подрібнювати і розварювати крупу, щоб грубі частинки не травмували шлунково-кишковий тракт.
Вівсянка корисна через високий вміст клітковини, яка нормалізує роботу кишечника, знижує рівень глюкози і холестерину в крові. До того ж, ця каша насичує організм цілим комплексом мінералів, що підтримує опорно-руховий апарат. Завдяки цим властивостям педіатри радять варити кашу дітям, щоб їх кістки і м’язова тканина росли і зміцнювалися.
Сніданок буде корисним, якщо вибрати правильну крупу. Дуже часто торгові точки пропонують три види вівсянки.
Перший з них – це цільне зерно, яке потрібно довго розварювати. Саме такий продукт дієтологи вважають кращим варіантом, тому що в ньому багато поживних речовин і клітковини. Щоб приготувати кашу з зерна, потрібно витратити не менше 30 хвилин. Саме тому цільнозерновий вид вівсянки не самий популярний.
Другий вид – це пластівці з цільного зерна. Його отримують, коли проганяють крупу під промисловим пресом. Пластівці стають м’якшими і зберігають колишній набір вітамінів і мінералів. Пластівці можна варити 15 хвилин, а можна просто заварити окропом. Це вже справа смаку і переваг.
Третій вид – це пропарені пластівці, найчастіше такий продукт використовують для приготування швидкого сніданку. Таку вівсянку просто заливають окропом або гарячим молоком. Такі пластівці не тільки проганяють під пресом, а й обробляють паром, щоб прибрати жорсткість.
Вплив високих температур частково руйнує живильні речовини, але не всі. Наприклад, в таких пластівцях в достатній кількості вітаміну Е і вітамінів групи В, також зберігається весь мінеральний комплекс.
Фахівці з харчування радять змішувати відразу три види вівсянки. Так пропарені пластівці утворюють обволікає основу, звичайні пластівці і зерно створять структуру і наситять організм максимальною кількістю клітковини. Дієтологи рекомендують дотримуватися пропорцій 2-2-1, де 1 – це цілісна крупа.