Коли мова заходить про випічку, зазвичай ми рідко маємо на увазі випічку на чомусь, що не називається вершковим маслом, маргарином або рослинній олії. Однак наші бабусі і прабабусі знали чимало рецептів, в яких можна було б обійтися без масла. І печиво на смальці – як раз той випадок, тому що замість масла ми будемо використовувати саме смалець. Це не повинно вас бентежити, тому як в випічці смалець не відчувається, зате печиво виходить дуже ніжним і розсипчастим.
Інгредієнти для печива з смальцю:
- Цукор – ½ склянки;
- Яйце – 1 штука;
- Борошно – 2 склянки;
- Розпушувач – 1,5 чайної ложки;
- Смалець (в даному випадку качиний) – 6 столових ложок.
Приготування:
- У глибокій мисці з’єднуємо яйце і цукор.
- Збиваємо яйце і цукор до утворення густої білої піни. Обсяг збільшиться в 2-3 рази.
Тепер яйця і цукор будемо збивати до збільшення маси в 3 рази - До отриманої збитою яєчної маси додаємо борошно і розпушувач. Відзначимо, що раніше в селах використовували не розпушувач, оскільки він був просто недоступний, а звичайну соду. Так що, якщо раптом на вашій кухні не виявилося розпушувача, сміливо використовуйте соду для приготування цього печива.
- Смалець викладаємо в сотейник. Колір смальцю буває різним в залежності від походження даного продукту. Так, качиний смалець, який ми використовуємо в даному випадку, має бежевий колір. Свинячий смалець має білий колір. У будь-якому випадку, для приготування можна використовувати і свинячий, і качиний, і гусячий смалець.
- Розтоплюємо смалець на невеликому вогні. Трохи охолоджуємо, щоб він не був гарячим.
- Вливаємо смалець в миску з іншими інгредієнтами.
- Починаємо вимішувати тісто. Воно виходить досить крутим і пухким, але форму тримає добре.
Тісто замішуємо вручну, адже воно вийде досить щільним - Формуємо з тіста таку кулю, як на фото, поміщаємо його в пакет для харчових продуктів і відправляємо в холодильник на півгодини.
- Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо його невеликими частинами, так як тісто досить пухке і розгортати весь обсяг відразу не дуже зручно. Формочками для печива вирізаємо фігурки. У нас, наприклад, буде печиво у формі квітки. Відзначимо також, що віддають перевагу катанню тісто треба не дуже тонко – товщиною 3-4 мм.
- Викладаємо печиво на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин. Температура випікання – 180С. Важливо, щоб печиво на смальці, фото якого ви зараз бачите, мало товщину хоча б 3-4 міліметра, не менше.
- Ось наш десерт і готовий – варимо каву і подаємо до столу!
Смачного!