Майстерність японських пекарів багатьом тільки сниться, і все ж дещо може повторити навіть дитина. Той, хто бував в Японії, знає, який хліб там продається: м’який, як пух, і повітряний, немов хмара. Це дріжджове тісто на молоці абсолютно не нагадує звичні буханки хліба з ароматною, але жорсткою кіркою. Воно буквально тане в роті…
Така м’якість досягається за допомогою спеціальної техніки «тенджонг», в якій, незважаючи на її унікальність, немає нічого складного: частина тіста просто заварюється, а потім додається до решти маси. Саме цей клейстер буде відповідати за те, у скільки разів тісто збільшиться і наскільки пористим вийде. Чимось воно нагадує монастирські паски або бріош.
Складові
Молоко 250 мл
Пшеничне борошно 360 г
Сухі дріжджі 0,25 ч. Л.
Цукор 2 ст. л.
Сіль 1 ч. Л.
Яйце 2 шт.
Вершкове масло20 г
Приготування молочного хліба
У 150 мл теплого молока додайте цукор і дріжджі, перемішайте і почекайте 15 хвилин, поки дріжджі не піднімуться шапочкою.
За цей час приготуйте тенджонг. Змішайте 100 мл молока з 20 г борошна і варіть суміш на середньому вогні до консистенції пудингу. Зніміть з плити і дайте клейстеру трохи охолонути.
Змішайте 340 г просіяного борошна з сіллю, додайте яйце, вершкове масло і дріжджі з молоком. Трохи перемішайте інгредієнти, додайте заварений клейстер і замісіть м’яке тісто.
Перекладіть тісто в миску, змащену маслом, і дайте йому піднятися. На це піде півтори години. Потім тісто обминається, розділяється на три частини і викладається трьома брусками в форму.
Найлегше згорнути три товстих рулету і щільно їх укласти, як це роблять в Японії. Якщо укласти їх один до одного, тісто буде підніматися вгору, якщо залишити зазори, то буде трохи більше плоским.
Збийте друге яйце з 2 ст. л. молока і змастіть цією сумішшю хліб. Випікайте його 30 хвилин при 180 градусах.