Ще 112 років тому Ілля Мечников отримав Нобелівську премію через те, що довів, що нашому здоров’ю потрібні корисні бактерії.
Ферментована їжа містить ті бактерії, які формують наш імунітет та захищають організм від патогенних мікроорганізмів.
Зараз фахівці стверджують про те, що найкращим ферментованим продуктом є буряк. Саме цей овоч допомагає покращити травлення та запобігає ряду захворювань.
Користь ферментованого буряка
У нашому шлунково-кишковому тракті живе понад 500 різноманітних видів бактерій, і деякі з них особливо корисні, наприклад, біфідобактерії та лактобацили. Під час ферментації, вони розкладають цукор та вуглеводи, а в результаті утворюється молочна кислота. Так, під час цього процесу утворюється доволі специфічний запах, але ви повинні знати, що такі продукти несуть в собі максимум користі.
Утворені в процесі ферментації лактобактерії, підвищують засвоюваність їжі і підвищують рівень вітамінів.
Молочнокислі бактерії виробляють численні ферменти, натуральні антибіотики, протиракові речовини, вітаміни. Молочна кислота дозволяє не тільки зберегти продукти і продовжити їх термін споживання, але і сприяє зростанню корисної мікрофлори, а також покращує засвоєння їжі.
Крім того, ферментовані продукти дозволяють поліпшити процес травлення і збалансувати вироблення шлункового соку. Також, вони нормалізують рівень шлункового соку.
Як приготувати ферментований буряк
Складові:
6 шт. буряка
500 мл води
0,5 ч. л. морської солі
1 паличка кориці
насіння гірчиці, фенхелю за смаком
гвоздика за смаком
насіння коріандру, паличка з корицею – за бажанням
Приготування:
1. Буряк потрібно промити, обсушити та випікати 1,5 години при 200 °С.
2. Потім вийняти буряк з печі та залишити охолонути. Після цього овоч очистити та нарізати смужками.
3. У воді розчинити сіль.
4. Буряк потрібно помістити в банку та залити овоч соленим розчином. Потім сюди додати ще всі спеції та закрити банку зверху пластмасовою кришкою. Так буряк слід настоювати три дні, а потім його вже можна вживати. Ферментований буряк зберігати в холодильнику.
Під час ферментації може утворитися плівка або піна зверху, тоді просто знімайте її.
Смачного