Перша полуниця встигає в травні. З кожним днем на прилавках її все більше і більше, пише Главред.
Запах полуниці – головний показник її зрілості. Як пояснюють дієтологи: якщо не чути запах полуниці – таку ягоду брати не варто.
Також при виборі полуниці дивляться на хвостики (вони не повинні бути сухими і легко відриватися) і колір (яскраво червоний, блискучий, але не темний), зернятка повинні бути “втоплюся” всередину. А ось форма полуниці значення не має.
Полуниця – калорійність
Калорійність полуниці складає всього 33 ккал на 100 грам. Тому дуже корисна полуниця при дієті.
Полуниця – протипоказання
У людей, які не переносять оксалат кальцію, полуниця викликає алергічні реакції.
Через високий вміст фруктової кислоти вона протипоказана людям з проблемами шлунково-кишкового тракту.
Також полуницю не рекомендується вживати при гіпертонії, особливо при прийомі препаратів на основі енапрілу: вона може підвищити навантаження на нирки.
Полуницю часто обприскують пестицидами. Тому перед їжею її варто обдати окропом в друшляку. На смакові якості і корисні властивості ягоди це не вплине.
У чому користь полуниці
Полуниця містить не тільки безліч корисних речовин, але і є одним з головних джерел мінералів. У складі полуниці:
залізо,
калій,
кремній,
магній,
марганець,
йод,
кальцій,
натрій,
цинк,
фосфор,
мідь.
Причому полуниця заморожена користь свою не втрачає, зберігаючи практично ті ж вітаміни і мінери, що і свіжа.
Корисна полуниця вагітним – завдяки фолієвої кислоти (заодно допомагає при анемії), при проблемах із зором і пам’яттю – її унікальний біохімічний склад не тільки запобігає появі таких хвороб, але і сприяє також прогресивному лікування вже наявних.
Полуницю вводять в раціон для профілактики раку (завдяки високій концентрації елагової кислоти, вітаміну С, кемферол, антоциана і т.д.), підвищення настрою (стимулює вивільнення серотоніну), нормалізації рівня цукру в крові (тому корисна полуниця при діабеті). Їдять її і для детоксикації організму.
Корисна полуниця для серця: вітамін С і антоцианідіни захищають артерії від пошкодження, допомагаючи запобігати тромби.
Вітамін С робить полуницю особливо корисною для імунної системи. Заодно вона покращує переварювання крохмалистих і білкових продуктів, вирішуючи проблеми з травленням.
Це відмінне жарознижувальну і антибактеріальний засіб.