Останнім часом дуже важко знайти якісне вершкове масло. Але господині використовують його дуже часто, тому щоб попасти на хороший продукт, потрібно довго вичитувати склад на етикетці.
Для вас ми підготували цінну інформацію про те, як навчитися правильно вибирати вершкове масло й чому його ще в народі називають «білим золотом».
Як вибрати вершкове масло в магазині
Кожна держава має свій ГОСТ щодо виготовлення вершкового масла. І виготовлення вершкового масла значно відрізняється віл ГОСТу маргарину. Тому потрібно намагатися знайти продукт з цією позначкою.
Обирайте масло в супермаркеті, де воно зберігається при температурі не більше градусів. Якщо термін придатності масла перевищує 35 днів, то швидше за все для його приготування використовували синтетичні добавки.
Вершкове масло повинне зберігатися у фользі, так воно краще захищене від сонячного світла та зберігає більшу кількість вітаміну А.
Якщо вершкове масло продається на вагу, то обов’язково спробуйте його на смак. Якісний продукт повинен швидко танути, а не прилипати до зубів, як маргарин. Також якісне та справжнє масло на зрізі буде сухим, щільним та блискучим.
Дійсно хороший продукт буде мати жовтуватий відтінок. Щоб перевірити якість масла, потрібно просто покласти шматок в гарячу воду. Натуральне масло розчиниться у воді однорідною плямою, а неякісний продукт утворить грудочки.
Якщо ваше масло неможливо намастити на хліб, бо воно кришиться, значить воно містить багато води.
За що цінують «біле золото»
Вершкове масло є дійсно унікальним продуктом, адже він містить в своєму складі велику кількість вітаміну А, який не міститься ні в одній рослинній олії. 50 г вершкового масла заповнює 1/3 щоденної норми вітаміну А, необхідного організму для зору, роботи імунної системи.
Вершкове масло також багате на йод — основний елемент, який забезпечує нормальне функціонування щитоподібної залози.
Вершкове масло має позитивний вплив на моторику кишківника та стабілізує його роботу.
Крім цього, користь вершкового масла полягає в вітамінах D, K, E, РР, а також всіх вітамінах групи В, які є необхідними для нормального функціонування організму. Жирні кислоти, що входять до його складу, допомагають цим вітамінам одразу всмоктуватися.
Цікавий факт. Люди, які споживають вершкове масло, знижуть ризик виникнення інфаркту. Також вершкове масло сприяє швидкому насиченню, то допомагає з переїданням. Крім того, в олії містяться антиоксиданти, завдяки яким знижується ризик появи раку і атеросклерозу.