Коли я вперше спробувала цей сирник, відразу зрозуміла, що тепер він стане моїм улюбленим. Дуже смачний і надзвичайно оригінальний. З ним треба трохи повозитися, але результат перевершить усі ваші очікування.
Сирник «Шаховий». В оригіналі потрібно форму для випікання 20×30, у мене 23×23. І він вийшов не дуже ідеальної форми, але зате він дуже смачний!
Інгредієнти для шоколадного бісквіту:
Олія – 5 ст. л.
Вода – 5 ст. л.
Цукор – 1 стакан (250 г).
Какао – 3 ст. л.
Яйця – 5 шт.
Борошно – 1 стакан.
Порошок до печива – 1 пакетик.
Спочатку печемо шоколадний бісквіт:
Беремо 5 столових ложок олії, 5 столових ложок води, 1 стакан цукру, 3 столові ложки какао (просіяти, щоб не було грудочок). Все це ставимо на вогонь і заварюємо, почне кипіти, 1 хвилину проварити і виключити. Відставляємо, щоб охололо.
Тим часом беремо 5 яєць і відділяємо жовтки від білків. Білки збиваємо з дрібкою солі до стоячих піків. Коли наша маса остигла, додаємо 5 жовтків, розмішуємо, додаємо 1 стакан борошна просіяного, 1 пакетик порошку до печива, гарно вимішуємо, і тоді додаємо збиті білки і знову все акуратно перемішуємо.
Виливаємо тісто в форму, дно якої застрелила пекарським папером, а боки змастила маслом, і в наперед розігріту духовку до 180° на 20 хвилин. Виходить гарний пухкий бісквіт. Коли спікся, даємо охолонути,і розрізаємо його на 7 однакових смужок по довжині.
Інгредієнти для сирної маси:
Сир кисломолочний – 1 кг 400 г.
Цукор – 1 стакан.
Яйця – 5 шт.
Ванільний цукор – 1 пакетик.
Масло (розтоплене, охолоджене) – 150 г.
Крохмаль – 3 ст. л.
Готуємо сирну масу:
До 1 кг 400 г кисломолочного сиру додаємо 1 стакан цукру (якщо вам не солодке, то добавте на свій смак ще), 5 жовтків, пакетик ванілі, 150 г розтопленого охолодженого масла, 3 столові ложки крохмалю. Все перебити блендером.
5 білків з щіпкою солі збиваємо до пишних піків і додаємо до сирної маси, все перемішуємо.
Починаємо збирати сирник:
Дно форми застелити пекарським папером, боки змастити маслом, форма має бути з високими стінками. 4 стрічки викладаємо на дно форми на однаковій відстані одна від другої, прогалини між стрічками заповнюємо сирною масою на рівні з стрічками.
Тоді на сирну масу викладаємо інші 3 стрічки, і прогалини заповнюємо сирною масою до верху на рівні з шоколадними стрічками.Ставимо в зарання розігріту духовку до 180-200° на 40-50 хвилин.
Час випічки регулюйте самі, перевіривши готовність сирної маси дерев’яною шпажкою.
Коли сирник спікся, даємо йому в формі вистигнути, а тоді перевертаємо на піднос і прикрашаємо.
Можна залити шоколадною помадкою, але я присипала через ситечко спочатку весь сирник какао, тоді поставила стрічки паперу в шаховому порядку, присипала вільні квадрати пудрою,тоді акуратно зняла папір, розклала знову стрічки паперу і вільні квадрати посипала какао через ситечко, акуратно зняла папір, і верх має вигляд шахової дошки.
Сирник дуже м’який і ніжний, спробуйте. Ви будете задоволені результатом, хоча і треба з ним повозитись.