Такий пиріг в моїй родині користується досить великою популярністю, і з’їдається буквально за один присід. Я тільки іноді змінюю начинки!
Сьогодні це картопля, сир і свіжа зелень, які відмінно поєднуються між собою і чудово доповнюють тонке рум’яне тісто. Готувати такий пиріг – одне задоволення, а їсти його – ще більшу насолоду!
І до того ж, випікається такий пиріг всього 10 хвилин! Спробуйте – я не сумніваюся, вам такий пиріг обов’язково сподобається!
Необхідні продукти:
Для тіста:
- Кефір – 200 мл
- Пшеничне борошно – 250-270 г
- Соняшникова олія без запаху – 40 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукровий пісок – 1 ч. л.
- Сода – 1 ч л.
Для начинки:
- Картопля – 300 г
- Сир (твердий або сулугуні – на вибір) – 200 г
- Свіжа зелень – за бажанням.
Також буде потрібно:
- Яйце – 1 шт. (для змащування верху)
Як приготувати пиріг
Для початку зробимо деяку підготовку начинки – беремо картоплю, очищаємо її і ставимо варитися в підсоленій воді до готовності.
А тим часом починаємо готувати тісто. У будь-яку відповідну миску для замісу тіста наливаємо кефір, кімнатної температури (якщо тільки-тільки дістали з холодильника, можете злегка підігріти в мікрохвильовці). Додаємо сіль, цукор, вливаємо олію.
Все добре перемішуємо вінчиком.
В окрему миску просіваємо борошно, додаємо соду і добре розмішуємо. І в кілька підходів додаємо борошно в кефірну масу. Можливо, у вас піде трохи більше борошна. Але при цьому додаткова порція не повинна перевищувати 30-40 г, інакше тісто вийде забитим, жорстким.
Поступово замішуємо тісто. Воно вийде м’яким, однорідним і майже не прилипає до рук і робочої поверхні. Збираємо його в кулю, перекладаємо в поліетиленовий пакет або просто затягуємо миску з тістом харчовою плівкою і даємо «відпочити», поки далі буде готуватися начинка.
Відварну картоплю розминаємо до консистенції пюре за допомогою м’ялки. Важливо не користуватися блендером, інакше у вас замість ніжного пюре вийде клейстер.
Далі на грубій терці прямо в миску з картоплею натираємо сир.
Додаємо дрібно посічену свіжу зелень.
Перемішуємо картопляно-сирну масу і пробуємо її. Якщо не вистачає солі – досолюємо. Звичайно ж, багато в чому смак начинки залежить від солоності сиру.
І тепер починаємо формувати пиріг! Зручно формувати його прямо на деку, не забувши постелити на нього силіконовий антипригарний килимок або лист пергаменту. Трохи посипаємо поверхню борошном, викладаємо шар з тіста і руками розплющуємо його в коржик. Зверху викладаємо начинку.
Потім збираємо краї коржа зверху, ретельно зчіплюючи їх між собою.
Перевертаємо «швом» вниз і акуратно розминаємо руками до зразкового діаметра 30 см. По центру робимо невеликий круглий отвір пальцем. Зверху змащуємо пиріг збитим яйцем.
Випікається такий пиріг в розігрітій до 220-230 градусів духовці протягом 10-12 хвилин до рум’яного верху. Готовому пирогу даємо трохи охолонути, нарізаємо і запрошуємо сім’ю пригоститися!
Виходить дуже ситно і смачно. Готуйте, пробуйте, Смачного!