Вершкове масло є одним з популярних продуктів для фальсифікації. Якщо ви хочете вживати натуральний продукт при приготуванні якого використовувалося лише молоко, до вибору масла варто підійти серйозно.
Про це пише rbc.
Зараз вартість вершкового масла м’яко кажучи “кусається”. А виробник за 40-50 грн за 200-грамову пачку може вам підсунути якийсь шматок жиру більше схожий за складом на рослинний маргарин. Але спосіб перевірки масла на справжність є, і він не один.
В першу чергу експерти радять звертати увагу на колір масла: він повинен бути без жовтизни, ніжний, молочний. Занадто жовтий колір продукту говорить, що в маслі є непотрібні домішки. Але є і більш “результативні” способи.
Заморозити і порізати
По-перше, в морозилці вершкове масло має добре замерзнути, а рослинні жири не дадуть йому це зробити. По-друге, заморожене вершкове масло можна порізати пластами – воно буде кришитися.
Волога і жовтизна
При відкритті пачки, яка лежала в холодильнику (не в морозилці), на маслі не має бути води. А якщо пачка довго стояла відкритою (1-2 діб), на натуральному маслі повинен утворитися легкий жовтий наліт.
Покласти в гарячу воду
Якщо опустити масло в склянку з дуже гарячою водою (не окропом), воно повинно розчинитися, не залишивши осаду, “пластівців” і шматків. Можна посувати масло ножем – якщо воно тягнеться і прилипає до ножа – масло не натуральне. Натуральне вершкове масло не тягнеться за ножем, повільно розчиняється і забарвлює воду в молочний колір.
Експерти попереджають, що кількість підробок традиційно зростає напередодні свят, особливо новорічних.