Вам потрібно розморозити шматок м’яса, щоб приготувати смачну страву? Виявилося, що багато хто робить це абсолютно неправильно, викладаючи продукт при кімнатній температурі – це дуже небезпечно для здоров’я. Але є й інші способи.
Vilkin.pro розповідає, який варіант краще всього вибрати.
Як правильно вибрати спосіб?
Вибір методу залежить від того, як швидко вам потрібен готовий до приготування продукт, адже між тим, що у вас є добу і всього пару годин, дуже велика різниця. Але при цьому потрібно пам’ятати: незалежно від обраного способу, не можна допускати занадто швидкого розморожування – через це руйнується структура м’яса, воно стає жорстким, сама страва виходить несмачним. Крім того, це підвищує ризик появи небезпечних бактерій, що може стати причиною серйозного отруєння.
Три найбільш дієвих способу
В холодильнику
На думку фахівців, розморожувати м’ясо найкраще саме в холодильнику. Це безпечно і просто: потрібно всього лише дістати заморожене м’ясо і просто перекласти на полицю в холодильник (температура при цьому повинна бути не більше 4 градусів). Якщо температура буде вище, підвищується і ймовірність швидкого розмноження бактерій на продукті.
Добре, якщо м’ясо упаковано в вакуум – в такому випадку воно не буде вбирати зайві запахи. Але якщо її немає, перекладіть продукт в ємність з кераміки і зверху накрийте тарілкою.
Правда, у цього варіанту є недолік, який полягає в тривалості. В середньому, на кожні 3 кг ваги продукту потрібна доба розморожування. Тобто використовувати його можна тільки в тому випадку, якщо є як мінімум один вільний день.
Яловичина, свинина, які розморожені таким чином, в подальшому можуть зберігатися в холодильнику близько 5 днів, фарш і риба – не більше доби. Цікавий факт: якщо розморожувати м’ясо і будь-які інші продукти таким чином, можна заощадити електроенергію. Справа в тому, що при розморожуванні блюдо буде виділяти холод, який зберігає температурний режим всередині камери. За рахунок цього компресор працює повільніше, що і призводить до економії.
Але як бути, якщо розморозити шматок м’яса потрібно всього за пару годин і максимально швидко приготувати його? В цьому випадку скористатися водою. Головне – не гарячою, як вважають багато початківці кулінари, а використовувати холодну. Завдяки цьому продукт буде розморожувати рівномірно, що дозволить приготувати смачне і ніжне блюдо. Якщо покласти шматок в гарячу воду, середина може залишитися замороженої, через що після прожарювання шматок буде жорстким.
Інструкція проста
М’ясо в упаковці покладіть у велику ємність, заповнену холодною водою.
Поставте в раковину під кран і включіть холодну воду тонкою цівкою. Якщо ви не хочете витрачати так багато води, постарайтеся міняти її кожні 30 хвилин, щоб підтримувалася регулярна температура.
Масивні шматки м’яса розморожуються в середньому за 3 години, невеликі – близько 1 години.
Якщо ж ви купили м’ясо не в упаковці, перед розморожуванням покладіть його в пакет або загорніть в харчову плівку, герметично закриваючи від бактерій, які можуть бути в повітрі. Крім того, упаковка потрібна, щоб вода не потрапляла на м’ясо, що може змінити структуру продукту.
Мікрохвильова піч
Варіант розморожування в СВЧ-печі досить спірне. І використовувати їм потрібно обережно, вдаючись максимально рідко, коли приготувати страву потрібно «тут і зараз». І це незважаючи на те, що практично в кожній мікрохвильовій печі.
Якщо вже ви вирішили розморозити продукт так, то уважно вивчіть інструкцію до техніки і обов’язково користуйтеся усіма рекомендації виробника. В середньому, 500 г м’яса таким чином розморожується близько 8-10 хвилин.
Намагайтеся не користуватися цим способом, тому що блюдо з м’яса може вийде несмачним
І тут є кілька секретів, якими слід керуватися:
обов’язково зніміть заводську упаковку, приберіть пакет;
щоб м’ясо рівномірно з’являлося, раз в 2-3 хвилини його потрібно перевертати.
Після розморожування викладіть м’ясо на чисту тарілку і залиште дотаівать протягом півгодини при кімнатній температурі і відразу ж використовуйте – смажте, тушкуйте і так далі. Після такої розморожування зберігати не слід, тому, размораживая м’ясо в мікрохвильовці, беріть стільки продукту, скільки будете відразу готувати.