Халвою називають східну солодкість, виготовлену з рослинної сировини. Основою продукту стають горіхи або насіння. Їх очищають, подрібнюють до стану пасти, додають карамель і піноутворювач. В якості останнього в хорошому продукті використовується натуральний інгредієнт: корінь алтея або мильний корінь.
Піноутворювач дає ту саму волокнисту структуру, яка і відрізняє десерт. Хороша халва ніби складена з безлічі тонких шарів, легко кришиться, крихти НЕ липнуть одне до одного.
По складу халва буває:
- соняшниковою;
- горіховою – з арахісу, мигдалю, волоських і інших горіхів);
- комбінованою – з декількох видів рослинної сировини.
Корисний десерт містить тільки натуральні інгредієнти. Уважно читайте склад на упаковці і відмовтеся від покупки, якщо побачили в списку компонентів ароматизатори, барвники. Не вживайте глазурований продукт – він містить ще більше цукру.
Шматочок задоволення для здоров’я
Рослинна основа робить десерт смачним і корисним. Виготовлений з насіння або горіхів, без термічної обробки, він містить велику кількість поліненасичених жирних кислот і білка. Рослинні жири добре засвоюються, а в комплексі з іншими компонентами працюють над нашим здоров’ям!
Поліпшення зору, стану шкіри і волосся. Вміст вітамінів А і Е в продукті робить його еліксиром краси і молодості. Десерт корисний і дітям, так як підтримує здоров’я очей.
Спокійний сон і стресостійкість. Продукт багатий на вітаміни групи В і РР, необхідних нервовій системі.
Поліпшення роботи кишечника. У халви багато рослинної клітковини, яка не перетравлюється в кишечнику. Грубі волокна очищають стінки від шлаків, нормалізують роботу системи травлення.
Халва містить грубі рослинні волокна, які при попаданні в шлунок розбухають. Клітковина солодкого десерту допомагає підтримувати почуття ситості, притупляє голод.
Зниження рівня холестерину. Рослинний жир фітостерол пригнічує вироблення поганого холестерину в організмі. Сам же він не накопичується в судинах, виключаючи формування холестеринових бляшок.
Профілактика нестачі вітаміну Д. З осені до весни сонця на вулиці зовсім небагато, а більшу частину часу ми змушені проводити в приміщенні. У цих умовах організм не здатний виробляти достатню кількість вітаміну Д, необхідного для нормального функціонування імунітету. Включаючи в раціон халву, можна поповнити запас цінного вітаміну і попередити вірусні захворювання.
Гарного в міру
Захоплюватися халвою, як і будь-яким солодким продуктом, не варто. Але й відмовлятися від нього для «збереження фігури» теж не потрібно. Шматочок вагою 30 грамів кілька разів на тиждень не зашкодить.
Калорійність продукту висока, більше 500 калорій на 100 грамів. Це – одна третя частина добової потреби в калоріях дорослої жінки і одна четверта – дорослого чоловіка.
Вибирайте і їжте продукт правильно.
Уточніть склад. У ньому не повинно бути консервантів, стабілізаторів і підсилювачів смаку.
Перевірте термін придатності. В прозорій упаковці десерт зберігає корисні властивості до двох місяців. У непрозорої вакуумної – до півроку. Після закінчення терміну придатності цінні жирні кислоти руйнуються, а калорії залишаються. І користі продукт не принесе.
Виберіть вид ласощів. Горіхи – сировина дорога, тому виробники зазвичай комбінують склади. До мигдалю додають велику кількість арахісу, при цьому вартість «мигдальної» халви значно вище арахісової. Дешевша, але не менш корисна, соняшникова халва. Насіння соняшнику – найдешевша сировина, тому підстав для фальсифікації складу немає.
Зберігайте в холодильнику. Щоб десерт, що не окислювався, покладіть його в холодильник після відкриття упаковки.
Їсти халву можна навіть на дієті: її корисні властивості перевершують шкоду від калорійної навантаження. Вживайте продукт потроху і худніть із задоволенням!